De deelnemers van het maatschappelijke project Talenten van de Toekomst hebben tijdens een businessevenement de volgende stap gezet. Op woensdag 9 november kregen zij de kans om het in stadion De Oude Meerdijk op te nemen tegen verschillende naobers van FC Emmen Naoberschap. De Talenten van de Toekomst waren verdeeld over twee teams. Het ene team was vertegenwoordigd door leerlingen van het Esdal College Oosterhesselen en het andere team bestond uit leerlingen van PRO Emmen. Aansluitend werd het businessevenement afgesloten met een gezamenlijk diner in het stadion.

Presentatie
Tijdens het businessevenement gingen de deelnemers niet alleen voetballen tegen het FC Emmen-businessteam, maar volgden de jongeren ook nog een workshop van USG Restart, vertegenwoordigd door jobcoach Ferdi van Spall. Tijdens de workshop kregen de deelnemers onder andere handige tips hoe ze kunnen solliciteren voor een (bij)baan en waar je tijdens een gesprek op moet letten. Ook was er aandacht voor social media gedrag en welke (negatieve) invloed het kan hebben bij een verkeerde post.

Wedstrijdbeleving
Terwijl de groep van PRO Emmen de presentatie bijwoonde, maakten de deelnemers van het Esdal College zich op voor de eerste wedstrijd van de dag. Met het FC Emmen-tenue aan groeide het enthousiasme en dat was in de warming-up al terug te zien. Tijdens de opkomst vanuit de spelerstunnel met bijbehorende wedstrijdmuziek voelde het bijna als een officiële wedstrijd van FC Emmen. Het businessteam vol naobers en docenten van de leerlingen trad aan in het bekende rood-witte tenue van de eredivisieclub uit Drenthe. Na een klein uur voetballen wisselden de twee scholen met elkaar en was het de beurt aan PRO Emmen om tegen het zichtbaar vermoeide businessteam te spelen. Het Esdal College betrad na een warme douche de business lounge van FC Emmen voor de workshop van USG Restart.

Zakelijke gesprekken
Ondanks een paar flinke stortbuien bleven de spelers fanatiek voetballen. Na twee spannende wedstrijden vol doelpunten en acties trokken de naobers beide wedstrijden aan het langste eind. Vervolgens was het tijd om van een divers buffet te genieten en met elkaar in gesprek te gaan. Zo leerde iedereen elkaar niet alleen op het veld kennen, maar ook daarnaast. Tijdens het eten gingen de Talenten van de Toekomst met de aanwezige naobers in gesprek over hun ervaringen met het bedrijfsleven, de combinatie tussen studeren, werk en hun hobby’s. Zo kunnen deze jongeren zich naast school en voetbal al gaan oriënteren op wat ze na hun schooltijd willen doen. 

Connecties 
Naast het maatschappelijke gedeelte is het een belangrijk onderdeel van het project om de link te maken met het bedrijfsleven. Het doel is om de jongeren in contact te laten komen met een toekomstige werkgever, door de kracht van FC Emmen te benutten en voetbal als middel in te zetten om verbinding te creëren. Door het voetbal komen de jongeren op een laagdrempelige manier in contact met werkgevers. Zo zaten de deelnemers en naobers tijdens het buffet verdeeld bij elkaar en werden er kletskaartjes uitgedeeld om het gesprek op gang te helpen.

Over Talenten van de Toekomst
Vorig seizoen heeft FC Emmen Naoberschap een nieuw maatschappelijk project afgetrapt: Talenten van de Toekomst. Na het afronden van de eerste cyclus van het Community Championsproject (de officiële benaming van het project), is de tweede fase begin dit seizoen gestart. Talenten van de Toekomst is een project voor jongeren tussen de 14 en 20 jaar die zich graag persoonlijk willen ontwikkelen. Voor de deelnemers, afkomstig uit de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn, worden verschillende activiteiten georganiseerd. Voetbal staat centraal, maar er wordt onder andere met workshops verder gekeken dan alleen voetbal. Zo ontdekken de deelnemers waar ze goed in zijn, maar ook waar ze zich graag in ontwikkelen.